header-image

Det här med vädret 20 juni 2016

jordgubbar

Svensk sommar…..vad är det för dig? Är det jordgubbar, myggbett, älg-safari, att fiska, åka båt, bo i en röd stuga? För mig har det alltid varit en stress över vädret. Redan som liten och jag vaknade i sommarstugan i Värmland och vädret var mulet, så kände jag ett stygn av oro. Jag är verkligen en person som mår bra av sol och värme. I Sverige har vi olika årstider och det är mysigt, men för mig är sommaren alldeles för kort. Vi ska trycka in så mycket längtan och härliga upplevelser på några få dagar som ska vara ”på topp” vädermässigt. Det är inte konstigt att det blir skilsmässor, depressioner och barn som bara vill sitta och spela på mobilen. Vi ska dessutom hinna åka runt till halva släkten, fira midsommar på en ö i Stockholms skärgård (med ”Pripps blå stämning), renovera huset, göra utflykter till Kolmården med barnen och samtidigt hinna med vår partner. Tyvärr går ekvationen inte ihop för de flesta.

Därför har jag alltid på senare år valt att åka bort. Nu när vi har huset i Frankrike så är det såklart mycket lättare för oss att kunna få komma bort och veta att vi kommer att få massor av sol och värme. Men redan när barnen var mindre kunde vi på något sätt aldrig känna igen oss i just den här typiska bilden av vad man måste göra på sommaren. Våra vänner kunde säga ”men vi måste göra det för barnen eller för släkten….osv) men är det så?

Vi har aldrig kuskat runt till släkten, eller känt oss tvingade att göra traditionella utflykter med barnen. Vi har vägrat Ullared och på sin höjd åkt till Astrid Lindgrens värld. Vi har inte varit på så många vattenland eller High Chaparall och Legoland. På något sätt så har vi varit ”ego” och valt långa tomma stränder, en roadtrip som slingrar sig genom Europa där vi stannar på små bed & breakfast och barnen har sprungit över ängar med lavendel och solrosor. De har fått äta baugette i solen och inte ens smakat på läsk. Vi har tryckt i oss jordgubbar och testat konstiga franska ostar och de har inte ens frågat om lördagsgodis. Vi har även åkt iväg utan barnen på egen semester och har man en bra barnvakt så kan jag verkligen rekommendera att lägga tid på bara varandra. En ren investering i förhållandet, som jag ser det och då också bra för barnen.

Däremot har jag i år för första gången någonsin känt ett lugn inför vädret. Detta för att jag nu kan jobba från en solstol, i skuggan eller på ett café och den friheten har betytt oerhört mycket både för min kreativitet och min ångest för svensk sommar. Jag har inte suttit instängd på ett kontor med bara en halvtimmes lunch en hel dag. Jag har heller aldrig jobbat så intensivt när jag jobbar som nu. Det är så kul och jag känner mig så taggad och jag känner ett enormt flow.

Att hitta sin passion för något, det är nyckeln. Att känna sig fullkomligt uppslukad av det man gör och när jobbet bara är roligt. Jag säger inte att det är lätt, det har tagit mig lång tid att hitta fram till vad just jag mår bra av. Men jag tror att vi ibland inte vågar känna efter eller ens ifrågasätta vad vi verkligen drömmer om att göra eller vad vi vill. Ställ dig frågan, vad vill jag med den här sommaren? (Tänk inte på svärmor, släkt, barn eller man utan på vad vill DU med den här sommaren)?. Om det är Ullared, bygga en altan och kuska runt halva landet, då är det helt ok. Troligtvis är det inte det som du drömmer om. När du sedan vet vad du vill få ut av sommaren, prata med din partner och hitta någon form av kompromiss. Kanske kan han/hon bygga altan och du åka iväg med en vän på en vecka till solen. Eller kan ni ta en vecka och fjällvandra och ha barnvakt? Ta en vecka och göra något som barnen vill och sen sätta av tid till det du drömmer om. Om vi inte ställer krav, vågar känna efter vad vi vill och hela tiden förtränger, så är det så lätt att vi blir bittra, deperimerade och slutar att drömma.

Så ta dig en stund och känn efter vad DU vill.

Ha en fin dag!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *