header-image
Vackra Steninge slott vid Mälaren

Magiskt vackra Steninge slott 3 september 2016

Vackra Steninge slott vid MälarenDen vackra gamla vita ångbåtsbryggan vid steninge slottEtt vackert café med butik i den gamla stenladan vid steninge slottEn vacker allé på sidan av slottetEn vacker detalj av en ängel vid slottets monumentAllé till monumentetDen vackra urnan vid steninge slottKlockstapeln vid steninge slottsteninge-slott--mot-monumentetMonumentet vid steninge slottSteninge slott ligger vackert vid MälarenVacker utsikt över mälaren vid steninge slott

Steninge slott – en oas som utvecklas

Vid Mälaren ligger det pampiga gamla slottet med anor från 1600-talet. Steninge Slott kom till tack vare en kärlekshistoria mellan Carl Gyllenstierna och änkedrottning Hedvig Eleonora. Det var Carl Gyllenstierna som gav Nickodemus Tessin i uppdrag att uppföra slottet (som också har ritat det Kungliga Slottet i Stockholm). Innan slottet fanns låg här en gård som byggdes redan på 1200-talet. 

Mest kända släkter som har satt sin prägel här var Gyllenstierna (1649-1735) och von Fersen (1736-1839)

Det vackra gula slottet ligger pampigt omgiven av en fantastisk Barockpark som är öppen 12-16 varje dag (det är ej tillåtet att äta picnic i parken). Slottet är stängt men det går bra att strosa runt i parken och se Klockstapeln, monumentet och gå ner till den gamla ångbåtsbryggan.

Vid ingången till slottsparken ligger den fantastiska gamla stenladan som kallas Steninge Slottsgalleria, där finns ett café, ett flertal butiker och en handelsträdgård. Här kan du njuta av goda sallader och smörgåsar och shoppa fina plantor från gårdsbutiken.

Steninge slottsby – Klicka in här för att se vad som händer

Runt slottet märker man av att det är ett slott i förändring. Dels byggs det en fristående flygel nere vid vattnet och kring stenladan anläggs en stor slottsby. Det kommer totalt att bli 650 bostäder (varav 500 villor och resten lägenheter). Det kommer att finnas en förskola, skola och ett äldreboende och plats att odla sina egna grönsaker.

 

Steninge slott

Steninge Slottsväg 141
195 91 Märsta
+46859259500
info@steningeslottsby.se
steningeslottsby.se

Steninge Slottsgalleria (stenladan)

11-18 vardagar
10-17 helger

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *